Google Tips για τη καλύτερη λειτουργία των νεφρών | diabetesgr
Home » » Tips για τη καλύτερη λειτουργία των νεφρών

Tips για τη καλύτερη λειτουργία των νεφρών

Written By Alexandros Moumtzis on Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 | 7:41 μ.μ.

Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας ενός ατόμου με Διαβήτη η διατήρηση των επίπεδων της γλυκόζης του αίματος όσο το δυνατόν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να αυξηθούν ταυτόχρονα οι πιθανότητες υποκείμενης υπογλυκαιμίας.

Ο συχνός αυτοέλεγχος (μέτρηση της τιμής του σακχάρου) σκοπό έχει να μας πληροφορήσει για τον τροπή που το σάκχαρο μας μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ,να εντοπίσει τις χρονικές στιγμές που παρατηρούνται αποκλίσεις ,ενώ ταυτόχρονα να αναγνωρίσει τα πιθανά αίτια που δημιουργούν την απόκλιση .   
Ελέγχοντας το σάκχαρο μου μπορώ να λάβω πληροφορίες για τον τρόπο που η τροφή επιδρά σε αυτό .Το είδος της τροφής αλλά και η ποσότητα της κατά κύριο λόγο ,οι υδατάνθρακες που περιέχει. Η φαρμακευτική αγωγή στη συνέχεια μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε να κάλυπτει τις διατροφικές μας ανάγκες .Τα άτομα με Διαβήτη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και άλλοι παράγοντες όπως η άσκηση ,η κατανάλωση αλκοόλ , το άγχος καθώς και η συνολική εικόνα της υγείας τους ,φάρμακα που λαμβάνουν , συμμετέχουν και ουσιαστικά καθορίζουν τη τιμή της γλυκόζης του αίματος τους.
Οι πολυέξοδες και κοπιαστικές  αυτές μετρήσεις σκοπό έχουν σε αρχικό επίπεδο τη συγκέντρωση πληροφοριών , έτσι ώστε θα λέγαμε να μπει κάποιο πρόγραμμα στη ζωή του ατόμου με διαβήτη που θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ,τον λεγόμενο στόχο   της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης .
Ο κακός γλυκαιμικός έλεγχος αυξάνει τις πιθανότητες παρενεργειών του Διαβήτη όπως η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια .
Αποτελέσματα ερευνών όπως οι Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) αλλά και η U.K Prospective Diabetes Study (UKPDS), κατέληξαν στο ομόφωνο αποτέλεσμα ότι η μείωση της γλυκόζης του αίματος επιδρά θετική σε πρώιμα στάδιο νεφρικές ανεπάρκειας περιορίζοντας τις επιπλοκές της και την εξέλιξη της . 
Οι εξετάσεις που αφορούν την υγεία των νεφρών θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μια φορά ετησίως σκοπός τους είναι είτε να ανιχνεύσουν την κατάσταση της   μικροαλβουμινουρίας) είτε  της πρωτεινοουρίας όταν πλέον η τιμώ της αλβουμίνης ξεπερνά τα 300 mg/day.
Δεδομένου ότι η τιμή της αλβουμίνης –λευκωματίνης παρουσιάζει μεταβλητότητα απαιτούνται κάποιες επαναλαμβανόμενες εξέτασης σε μικρό χρονικό διάσημα των έξι μηνών ,ώστε να θωρηθεί ότι πράγματι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση της μικροαλβουμινουρίας.
Στο στάδιο της μικροαλβουμινουρίας η διηθητική ικανότητα των νεφρών παραμένει φυσιολογική και ο σκοπός μας είναι να μην παρουσιαστεί κάποια μετεξέλιξη σε  στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας. Σε περιπτώση που παρουσιάζετε θετικό  το τεστ αλβουμίνης ,αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί  και με μέτρηση της κρεατινής του αίματος   .
Η μικροαλβουμινουρία παρουσιάζετε γρηγορότερα σε άτομα με Διαβήτη τύπου 1 ΣΔτ1 σε σχέση με άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ΣΔτ2 οπού συνήθως καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ως και 25 χρόνια μετά την έναρξη του Διαβήτη.
Τα ατομα με Διαβήτη ταυτόχρονα παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση που επιβαρύνει τόσο τους νεφρούς αλλά και τα μάτια. Ο έλεγχος (συχνή μέτρηση) και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης (φαρμακευτική αγωγή-διατροφή) σε τιμές μικρότερες των 130/85 mg Hg συμβάλουν στην υγεία των νεφρών  .
Την τριπλέτα των παθολογικών καταστάσεων συμπληρώνει η αυξημένη χοληστερόλη και ειδικότερα ο παθολογικός συνδυασμός υψηλής LDL χοληστερόλης και χαμηλής HDL.
Εάν ήδη έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με τη λειτουργία των νεφρών σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο διαιτολόγο . Οι βλάβες στους νεφρούς δυστυχώς δεν είναι αναστρέψιμες , η θεραπεία στηρίζεται τόσο στη φαρμακευτική αγωγή αλλά και στη διατροφή, στον έλεγχο του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης . 

Αλέξανδρος Μουμτζής
Ενδοκρινολόγος -Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Share this article :

Δημοφιλή Άρθρα

Η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των εξωτερικών συνδέσεων ,είτε των διαφημισεων που περιέχει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. diabetesgr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger