Google Στεροειδή και Διαβήτης | diabetesgr
Home » » Στεροειδή και Διαβήτης

Στεροειδή και Διαβήτης

Written By Alexandros Moumtzis on Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 | 9:10 μ.μ.

Η παράγωγη στεροειδών φαρμάκων στηρίχτηκε στο γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να παράγει μια μεγάλη γκάμα στεροειδών ορμονών .Μια κατηγορία στεροειδών φαρμάκων αποτελούν τα γλυκοκορτικοειδή ,τα οποία παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες .Μπορούν να χρησιμοποιούν σε ένα ευρύ φάσμα φλεγμονών –καταστάσεων όπως το άσθμα και οι αλλεργία μέχρι και σε χρόνιες παθήσεις όπως η χρόνια βρογχίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Ακόμη και η βραχυπρόθεσμη χορήγηση στεροειδών είναι ικανή να επηρεάσει το σάκχαρο του ατόμου με διαβήτη. H δοσολογία, η ισχύς του ίδιου του στεροειδούς , και η
υποκείμενη κατάσταση για την οποία δίνονται, είναι παράγοντες που καθορίζουν την άνοδο της γλυκόζης του αίματος που μπορεί να κυμανθεί από μέτριο μέχρι και μεγάλο βαθμό. Τα γλυκοκορτικοειδή επιδρούν κυρίως στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Προκαλούν γλυκονεογένεση στο συκώτι (δηλαδή, βιοσύνθεση γλυκόζης από υδατάνθρακες πηγές –κυρίως αμινοξέα ), που έχει σαν  αποτέλεσμα την αύξηση της γλυκόζης του αίματος, μία κατάσταση που είναι γνωστή και ως στεροειδής διαβήτης. Ταυτόχρονα αυξάνουν την ινσουλινοαντίσταση. Σε ορισμένα άτομα η χορήγηση στεροειδών μπορεί να αποκαλύψει την προδιάθεση που έχουν για διαβήτη. Η αύξηση της τιμής του σακχάρου συνήθως εμφανίζεται ταυτόχρονα με την έναρξη της χορήγησης του φάρμακου και θα διαρκέσει και μερικές μέρες μετά τη διακοπή του. Σε περιπτώσεις που το στεροειδές δίνεται ενέσιμα πχ: σε μια άρθρωση γόνατο οι υψηλές τιμές σακχάρου μπορεί να παραμείνουν υψηλές  ακόμη και εβδομάδες (συνήθως 3-10 ημερες) μετά τη διακοπή του φάρμακου ,αλλά δεν είναι τόσο υψηλές . Στη περίπτωση που αυτά χορηγούνται ως χάπια  μπορεί η απόκλιση να είναι εντονότερη αλλά η τιμή του σακχάρου επανέρχεται στη συνηθισμένη   εντός 48 ωρών από τη διακοπή τους.
Φυσικά υψηλές τιμές σακχάρου αυξάνουν τις πιθανότητες ουρολοίμωξης ,καταπονούν τους νεφρούς αυξάνουν τη πιθανότητα για διαβητικής κετοόξεωσης σε άτομα με ΣΔτ1 και ΥΥΚ (Υπεργλυκαιμική Υπεροσμωτική Κατάσταση) στα άτομα με ΣΔτ2.
Εάν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2 και τον διαχειρίζεστε με αντιδιαβητικά δισκία ή με αλλαγή του τρόπου ζωής (διατροφή- άσκηση) και απαιτείται να λάβετε μεγάλη δόση στεροειδών , ίσως χρειαστεί για αυτό το χρονικό διάστημα να στραφείτε στη χρήση ινσουλίνης, μιας που τα αντιδιαβητικά δισκία δεν είναι τόσο ικανά να ελέγξουν το σάκχαρο σας, φυσικά στη περίπτωση που αυτό παρουσιάσει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με πριν και καταστεί μη ελέγξιμο .
Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και η χρονική διάρκεια λήψης των στεροειδών , η λήψη τους για ορισμένες μέρες μπορεί μεν να προκαλέσει την άνοδο του σακχάρου στο διάστημα αυτό,  αλλά δεν θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην τιμή της γλυκοζυλιώμενης αιμοσφαιρίνης.
·         Στο χρονικό διάστημα που κάνετε λήψη στεροειδών ο καθημερινός έλεγχος του σακχάρου σας θα πρέπει να εντατικοποιηθεί.
·         Ενημερώστε το γιατρό  σας αν το σάκχαρο σας  παρουσιάζει σημαντική άνοδο.
·          Αυξήστε τη καθημερινή φυσική σας δραστηριότητα κυρίως σε άτομα με ΣΔτ2.
Εάν τα Στεροειδή λαμβάνονται το πρωί συχνά έχουν την τάση να αυξήσουν το σάκχαρο  το απόγευμα και το βράδυ, αλλά το πρωί το σάκχαρο σας θα κυμαίνεται στο ίδιο μοτίβο . Ένα ήδη βρίσκεστε σε αγωγή με ινσουλίνη ,θα είστε αναγκασμένοι να αυξήσετε τη δόση ,έτσι αυτή να αντιπαλέψει τη δράση του στεροειδούς που λαμβάνετε.  Μη σταματήσετε να παίρνετε τα στεροειδή απότομα. Η δόση τους μπορεί να μειωθεί αργά σταδιακά.

Αλεξανδρός Μουμτζής 
Share this article :

Δημοφιλή Άρθρα

Η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των εξωτερικών συνδέσεων ,είτε των διαφημισεων που περιέχει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. diabetesgr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger