Google Η Θρεπτική Αξία και οι Ευεργετικές Ιδιότητες των Μανιταριών | diabetesgr
Home » » Η Θρεπτική Αξία και οι Ευεργετικές Ιδιότητες των Μανιταριών

Η Θρεπτική Αξία και οι Ευεργετικές Ιδιότητες των Μανιταριών

Written By Alexandros Moumtzis on Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014 | 3:15 μ.μ.

Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων. Υπάρχουν 38.000 ποικιλίες μανιταριών στον κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι εδώδιμες (φαγώσιμες) και κάποιες ιδιαίτερα τοξικές (μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις ή ακόμη και θάνατο). 


Η ελληνική αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά (Agaricus bisporus) (δίσπορος), πλευρώτους (Pleurotus ostreatus), portobello, crimini, τα κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάποια νόστιμα και δημοφιλή άγρια είδη που είναι γνωστά, όπως το Βωλίτης ο εδώδιμος (Boletus Edulis) (βασιλομανίταρο), porchini (καλογεράκι) συλλέγονται κατά κόρον.
Συγκεκριμένα, τα πιο διαδεδομένα είδη μανιταριών που καλλιεργούνται στην χώρα μας και τα βρίσκουμε στο εμπόριο είναι:
  • Μορχέλα (Morille ή Morel ή Morchella sp.)
  • Κέρας της Aμαλθείας (Trompettes des morts)
  • Τρούφα (το αρχαιοελληνικό ύδνον)
  • Κανθαρέλλα (Chanterelle ή Cantharellus cibarius)
  • Αμανίτης καισαρικός (Αmanita caesarea)
  • Portobello
  • Βασιλομανίταρο (Cepe ή Porcini ή Boletus edulis)
  • Πλευρώτους (Pleurotus ostreatus ή pleurotus erynjii)
  • Ασπρομανίταρο (Agaricus bisporus)
Θρεπτική Αξία
Τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.
Ευεργετικές ιδιότητες:
  • Μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Οι φυτικές ίνες και ορισμένα ένζυμα που περιέχουν βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη συμβάλλει στην ¨καταστροφή¨ της υψηλής χοληστερίνης αφού γίνει η πέψη των μανιταριών
  • Προστατευτική δράση από καρκίνο του μαστού και καρκίνο του προστάτη. Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ και η β-γλυκάνη που περιέχουν δίνουν την ιδιότητα αντικαρκινικής δράσης. Η περιεκτικότητα σε σελήνιο βοηθά στην αναστολή καρκινικών κυττάρων. Επίσης, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δρώντας μαζί με τη βιταμίνη Ε μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.
  • Ρύθμιση σακχάρου αίματος. Η θρεπτική τους αξία όπως και η περιεκτικότητα τους σε ινσουλίνη και ενζυμα βοηθούν στην μείωση της γλυκόζης που περιέχουν ορισμένες τροφές. Τα φυσικά αντιβιοτικά που περιέχουν, προστατεύουν από τις λοιμώξεις των άκρων του σώματος που δημιουργούνται λόγω του σακχαρώδη διαβήτη.
  • Βελτίωση ανοσοποιητικού συστήματος. Η εργοθειονίνη, ένα από τα πιο δραστικά φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μανιτάρια, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες μειώνουν την άμυνα του οργανισμού. Τα αντιβιοτικά και κυρίως η πενικιλίνη όπως και η βιταμίνη Α, βιταμίνη C και οι βιταμίνες συμπλέγματος Β που βρίσκονται στα μανιτάρια, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Σιδηροπενική αναιμία. Ο σίδηρος που περιέχεται στα μανιτάρια βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας.
  • Μείωση αρτηριακής πίεσης λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο (η χαμηλή τους περιεκτικότητα σε νάτριο και η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά στην αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πιέσεως)
  • Αντιβακτηριακή δράση λόγω του χαλκού που περιέχουν
  • Το σελήνιο που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα, συμβάλλει στην υγεία των οστών, των νυχιών, των μαλλιών αλλά δρα και σαν αντιοξειδωτικό. Η καλύτερη πηγή σεληνίου είναι τροφές ζωικής προέλευσης. Έτσι, τα μανιτάρια καθίστανται ως πολύ καλή επιλογή για χορτοφάγους ώστε να έχουν επαρκή πρόσληψη σεληνίου για τον οργανισμό τους.
  • Επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε ασβέστιο το οποίο βοηθά για γερά κόκαλα, στην λειτουργία του νευρικού συστήματος κ.ά. Είναι καλή επιλογή για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για ασβέστιο.
  • Φαρμακευτική δράση: Το Reishi και το ιαπωνικό Shitake που αναπτύσσεται στα δένδρα χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για περισσότερα από 2.000 χρόνιαγια τα ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά και για την έλλειψη παρενεργειών.
Το Reishi είναι εισηγμένο στην Αμερικανική Φαρμακοποιϊα (American Herbal Pharmacopeia and Therapeutic Compedium) και αποκαλείται Marvelous Fungus. Αντίστοιχα στην Κίνα φέρει τις ονομασίες μανιτάρι της αθανασίας, υπερφυσικό μανιτάρι, μαγικό μανιτάρι. Ειδικότερα οι μύκητες εκείνοι που δεν παράγουν μανιτάρια ήταν η αρχική πηγή της πενικιλίνης. Στην Ελλάδα είναι γνωστό με την ονομασία Γανόδερμα από την λέξη γάνος ή γκάνος που σημαίνει φωτεινότητα, γυαλάδα και το δέρμα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια η Αμανίτα Μουσκάρια η μυγοκτόνος χρησιμοποιείται στην χημειοθεραπεία, αλλά και στην ομοιοπαθητική.

 Αγγελικη Κορδάλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή:http://www.medidiatrofi.gr/
Αγγελική Κορδαλή
Επιστήμονες Διατροφής, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
- See more at: http://www.medidiatrofi.gr/author/kordali-aggeliki/#sthash.iHVsAIFD.dpuf
Share this article :

Δημοφιλή Άρθρα

Η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των εξωτερικών συνδέσεων ,είτε των διαφημισεων που περιέχει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. diabetesgr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger