Google Ογκρατέν με πράσο μανιτάρια και ντοματες | diabetesgr
Home » » Ογκρατέν με πράσο μανιτάρια και ντοματες

Ογκρατέν με πράσο μανιτάρια και ντοματες

Written By Alexandros Moumtzis on Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014 | 12:54 μ.μ.

Το πράσο περιέχει σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών καθώς μετάλλων και βιταμινών  συνδυάζεται στη συνταγή αυτή με με τα μανιτάρια που είναι πλούσια  σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με άλλες φυτικές τροφές.


Η συνταγή είναι χαμηλή σε χολεστερόλη και κορεσμένα λιπαρά .Διαθέτει χαμηλή θερμιδική αξία μιας που ς(100 γρ. φρέσκα κοτσάνια πράσου  περιέχουν μόλις  61 θερμίδες).
Η αλλισίνη είναι μια οργανοθειική ένωση που απαντάται στο σκόρδο αλλά και στο πράσο σε μικρότερη συγκέντρωση . Έχει αντιμικροβιακή και μυκητοκτόνο δράση  μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης , αντιυπερτασική και αντιθρομβωτική δράση. Χάρη στη παρουσία μιας αλλης ουσίας της  κερκετίνη  η κατανάλωση πράσων μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη. Παρόλα αυτά προτείνεται η ωμη κατανάλωση πράσου μιας που το μαγείρεμα και πιο συγκεκριμένα ο βρασμός καταστρέφει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει σε ποσοστό μέχρι και 50%
Η εργοθειονίνη, ένα από τα πιο δραστικά φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μανιτάρια, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες .Τα αντιβιοτικά και κυρίως η πενικιλίνη όπως και η βιταμίνη Α, βιταμίνη C και οι βιταμίνες συμπλέγματος Β που βρίσκονται στα μανιτάρια, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα . 
4  μερίδες
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 πράσα μεγάλα ψιλοκομμένα
200 γρ μανιτάρια
Κομμένα σε 4 κομμάτια
400 γρ ντομάτες σε κονσέρβα
Κομμένες
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
Αλάτι και πιπέρι
½ κ.γ ρίγανη
½ κ,γ θυμάρι
½ κ.γ ζάχαρη ή φρουκτόζη
60 γρ φέτα ή τυρί χαμηλών λιπαρών 
Εκτέλεση
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά . προσθέστε το κρεμμύδι το σκόρδο και τα πράσα και σοτάρετε ελαφρά για 6 – 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα . προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε για 2 -3 λεπτά ακόμη. Προσθέστε ντομάτες με το ζουμί τους και τα μπαχαρικά . αφήστε να σιγοβράσει για 4 -5 λεπτά .Προσθέστε  αλάτι πιπέρι και ζάχαρη.
Ζεσταίνετε από πριν το φούρνο , βάλτε το μείγμα των λαχανικών σε ένα Πυρρίμαχο σκεύος και πασπαλίστε με τυρί στην κορυφή .τοποθετήστε το κάτω από το γκριλ  μέχρι το τυρί να αρχίσει να σκουραίνει και να λιώνει.
Ανά μερίδα :114 θερμίδες
Πρωτεΐνη 6  γρ
Υδατάνθρακες9 γρ
Λίπος 6 γρ
Χοληστερόλη
Κορεσμένα λιπαρά 2,5γρ
Φυτικές ίνες 2,5 γρ 
 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:



Share this article :

Δημοφιλή Άρθρα

Η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των εξωτερικών συνδέσεων ,είτε των διαφημισεων που περιέχει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. diabetesgr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger