Google Γαστρεντερίτιδα και παιδιά | diabetesgr
Home » » Γαστρεντερίτιδα και παιδιά

Γαστρεντερίτιδα και παιδιά

Written By Alexandros Moumtzis on Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 | 10:42 μ.μ.


H γαστρεντερίτιδα μπορεί να  οφείλεται είτε σε ιούς είτε σε μικρόβια, η κλινική εκδήλωση της  μπορεί να παρουσιάζει ναυτία , έμετο, διάρροια, κοιλιακό πόνο, πυρετός, πονοκέφαλο, κακουχία κλπ. Ως διάρροια καθορίζονται 3 ή περισσότερες διαρροικές κενώσεις ημερησίως ( χαλαρές, υδαρείς ή βλεννώδεις με ή χωρίς πρόσμιξη αίματος).Τα μικρά  παιδιά συνήθως  είναι ευάλωτα στη γαστρεντερίτιδα.

Επειδή η γαστρεντερίτιδα προκαλεί ναυτία ,εμετό ,ή και διάρροια αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μικρή ποσότητα τροφής να παραμένει στο γαστρεντερικό κατά συνέπεια έχουμε έλλειμμα ενέργειας (θερμίδων) και  θρεπτικών συστατικών , με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται χαμηλές τιμές σακχάρου. Στη περίπτωση αύτη θα πρέπει να μειώσουμε τη ποσότητα της χορηγούμενης ινσουλίνης, με σκοπό την αποτροπή της υπογλυκαιμίας. Παρατηρούμε λοιπόν, ότι στη περίπτωση της γαστρεντερίτιδας έχουμε  πτώση των τιμών της γλυκόζης του αίματος, σε αντίθεση με τη περίπτωση ασθενειών όπως το κρυολόγημα.

Η μείωση στη ποσότητα της χορηγούμενης ινσουλίνης μπορεί και να παραταθεί και για χρονικό διάστημα 1-2 εβδομάδες,  μετά το πέρας της γαστρεντερίτιδας μιας που στο χρονικό αυτό διάστημα ο οργανισμός ,παρουσιάζει  αύξηση  στην  ευαισθησία στην ινσουλίνη . Στις χαμηλές τιμές σακχάρου κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας συμβάλει και το γεγονός ότι παρουσιάζεται αύξηση του χρόνου της γαστρικής κένωσης.

Η μείωση της δόσης ινσουλίνης έχει προσωπικό χαρακτήρα και μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ του 20 -50% της συνολικής ημερήσιας δόσης .

Στη περίπτωση της γαστρεντερίτιδας επιτρέπεται η κατανάλωση  αναψυκτικών με ζάχαρη , ή νερό με ζάχαρη όπως και η κατανάλωση χυμών σε μικρές όμως ποσότητες  γιατί μπορεί να προκαλέσουν και ναυτία αλλά και η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μπορεί να εκτινάξει τη τιμή της γλυκόζης του αίματος ,αλλά ταυτόχρονα να εντείνει τη διάρροια. Η κατανάλωση γάλακτος ή και γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά που παρουσιάζουν και διάρροια  θα πρέπει να αποτρέπεται  και μετά το πέρας της γαστρεντερίτιδας (1-2 εβδομάδες). Πολλά παιδιά  με γαστρεντερίτιδα η κατανάλωση τροφής μειώνεται σημαντικά αν λοιπόν το γάλα περιέχεται στις τροφές που θέλει το παιδί ο μονός τρόπος είναι να το αραιώσουμε με νερό  πολύ  και ας ελπίσουμε ότι θα γίνει αποδεκτό.

Στη περίπτωση της γαστρεντερίτιδας η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες δεν είναι καλή επιλογή, στη περίπτωση αυτή είναι καλό να καταναλώνουμε επεξεργασμένους και απλούς υδατάνθρακες ώστε να μην  κουράσουμε το γαστρεντερικό σύστημα που προσπαθεί να  αναρρώσει.

Βρασμένο ρύζι (λαπάς), φιδές, αναψυκτικά τύπου cola ή σόδα (όχι πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.λ.π.), τσάι με λεμόνι, κοτόπουλο βραστό (στήθος χωρίς πέτσα), μακαρόνια άσπρα, ψάρια (άπαχα, βραστά ή ψητά), κράκερς, βραστό αυγό, κατά προτίμηση με τη σειρά που αναφέρονται.

Τα παλαιοτέρα χρόνια εφαρμοζόταν  για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας  βραστό ψάρι , ρύζι και ψωμί του τοστ  , δίαιτα αυτή εγκαταλείφτηκε μιας που είναι περιοριστική ,αφού πολλά άτομα δεν προτιμούν το ψάρι ,αλλά η αντικατάσταση του με κοτόπουλο αποτελεί μια αρκετά καλή επιλογή  .

Ας μην ξεχνάμε ότι  οι διάρροιες και οι εμετοί προκαλούν αφυδάτωση. Πρωταρχικό ρόλο λοιπόν παίζει η ενυδάτωση του ασθενούς, από το στόμα.

Μεγάλη προσοχή ! Αν τα συμπτώματα που έχουμε είναι ναυτία και εμετός  δεν θα πρέπει να θεώρει πιθανή γαστρεντερίτιδα . Αν παρουσιαστούν υψηλές τιμές γλυκόζης και παρουσία κετονών σε μεγάλο αριθμό  ,αμέσως θα πρέπει να έρθει στο μυαλό μας  έλλειψη ινσουλίνης  και διαβητική κετοοξέωση.  Ακόμη και στη περίπτωση της γαστρεντερίτιδας μπορεί να παρουσιαστεί μικρός ως μέτριος αριθμός κετονών ,αλλά πρόκειται για κετόνες νηστείας .

Γαστρεντερίτιδα σε παιδιά  τι θα πρέπει να προσέξουμε

Πρόκειται πράγματι για γαστρεντερίτιδα; Έχουμε ναυτία ,εμετό ,διάρροια και χαμηλή τιμή σακχάρου;

  • Εάν για πρώτη φορά το παιδί παρουσιάζει γαστρεντερίτιδα μετά τη διάγνωση του διαβήτη η καλύτερη κίνηση θα ήταν είτε να ενημερώσετε αμέσως τον ιατρό σας, είτε να μεταβείτε σε νοσοκομείο τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα στην αφυδάτωση  και  μπορεί να χρειαστεί  ενδοφλέβια χορήγηση ινσουλίνης και υγρών .
  • Δώστε στο παιδί  να πιει υγρά που περιέχουν ζάχαρη  και όχι ποτά με γλυκαντικές ουσίες ,στη περίπτωση αυτή χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες , όπως προαναφέραμε , νερό με ζάχαρη ,τσάι με ζάχαρη ,χυμός  ενεργειακά ποτά του εμπορίου , καταγράψτε τη ποσότητα που χορηγήσατε. Δεν είναι ανάγκη να δίνεται μεγάλη ποσότητα υγρών  , αντιθέτως είναι προτιμότερο να δώσετε στο παιδί να πιει ανά 10 με 15 λεπτά γουλιές (μικρή ποσότητα). Εάν το παιδί έχει κάνει ήδη εμετό ή έχει ναυτία δώστε του να πιει.
  • Προσπαθήστε να λάβει το παιδί τροφή με το τρόπο αυτό θα λάβει  την απαιτουμένη ενέργεια,  έτσι ώστε να αποτραπεί η δημιουργία κετονών νηστείας . Σε ενήλικα η λήψη 45 -50 γρ υδατανθράκων ανά 3-4 ώρες μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία κετονών.
  • Οι  μετρήσεις του σακχάρου θα πρέπει  να γίνονται αν ώρα υπό το φόβο υπογλυκαιμίας και η μέτρηση των κετονών 1-2 ώρες.
  • Εάν παρατηρείται παρατεταμένη χαμηλή τιμή γλυκόζης  τότε  μπορούμε να χορηγήσουμε πολύ μικρή δόση γλυκαγόνης .

  • Θα πρέπει να μειώσετε τη ποσότητα της χορηγούμενης ινσουλίνης  . Στη περίπτωση που το παιδί είναι σε θεραπεία με 2 ενέσεις ινσουλίνης ( short+intermediate) μειώστε αρχικά τη ποσότητα της short , αφού έχουμε   περιορισμένη λήψη τροφής , μπορεί όμως να απαιτηθεί και μείωση στη συνέχεια και στο ποσό της  βασικής χορηγούμενης ινσουλίνης .
Μουμτζής Αλέξανδρος
Ιατρός ενδοκρινολόγος ειδικός εφαρμογών διαιτητικής
Share this article :

Δημοφιλή Άρθρα

Η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των εξωτερικών συνδέσεων ,είτε των διαφημισεων που περιέχει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. diabetesgr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger