Google Ουρική Αρθρίτιδα - Η νόσος των Βασιλέων | diabetesgr
Home » » Ουρική Αρθρίτιδα - Η νόσος των Βασιλέων

Ουρική Αρθρίτιδα - Η νόσος των Βασιλέων

Written By Alexandros Moumtzis on Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 | 9:02 π.μ.


Εισαγωγή

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια από τις πιο οδυνηρές μορφές
αρθρίτιδας  και μπορεί να αποτελέσει  πηγή της αναπηρίας για πολλούς ασθενείς . Αυτό το φυλλάδιο έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να καταλάβετε την ασθένεια και πώς να αποκτήσετε έλεγχό της.

 Με τη σωστή θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα είναι σε θέση να ελέγχουν επώδυνα συμπτώματα της και να διατηρήσουν φυσιολογικό τρόπο ζωής τους.Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα;


Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας  που προκαλείται από τη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος  στις αρθρώσεις . Οι κρύσταλλοι δημιουργούνται  όταν τα επίπεδα του ουρικού οξέος ξεπεράσουν τα φυσιολογικά όρια στον οργανισμό .

 Η νόσος είναι αποτέλεσμα "λανθασμένου" μεταβολισμού του ουρικού οξέος όπου είτε γίνεται υπερπαραγωγή αυτού ,είτε έχουμε μείωση  της ικανότητας των νεφρών να αποβάλουν το πλεονάζον ουρικό  οξύ του οργανισμού. Η ακριβής αιτία του "λανθασμένου" αυτού μεταβολισμού δεν είναι γνωστή

Oυρικό  οξύ σχηματίζεται όταν το σώμα διασπά μόρια που ονομάζονται πουρίνες, οι οποίες είναι δομικοί λίθοι του DNA του οργανισμού. Πουρίνες ευρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε μερικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των σαρδελών, των ατσουγιών και του κρέατος οργάνων, όπως του ήπατος. Aλλά  το περισσότερο ουρικό οξύ που παράγεται στον οργανισμό είναι προϊόν της διασπάσεως πουρινών, οι οποίες υπάρχουν φυσιολογικώς στο σύστημα των ατόμων.

Tυπικώς    το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα ως  ουρικό άλας, περνάει από τα νεφρά και ακολούθως αποβάλλεται στα ούρα. Μερικές   φορές τα επίπεδα του ουρικού οξέος μπορούν να είναι υψηλά, διότι είτε ο οργανισμός  παράγει υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος ή τα νεφρά δεν αποβάλλουν επαρκή ποσότητα αυτού.

Yψηλά  επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα   ή άλλα ερεθίσματα   μπορούν να προκαλέσουν τον σχηματισμό ουρικών αλάτων στα διάκενα αρθρώσεων ή άλλων ιστών. H   δημιουργούμενη φλεγμονή, η οποία οφείλεται στην   αντίδραση των λευκών αιμοσφαιρίων, στους κρυστάλλους αυτούς, συνιστά την κρίση της πάθησης. Σε μερικά άτομα οι κρύσταλλοι μπορούν να σχηματίσουν πέτρες στα νεφρά.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας

Ηλικία – φύλο . Εμφανίζεται κυρίως μετα τα 45 σε μεγαλύτερο ποσοστό σε άνδρες απ ότι σε γυναίκες  ,αυτές βρίσκονται στην εμμηνόπαυση

Παχυσαρκία – διατροφή .Υπερβολικό  βάρος  (δείκτες μάζας σώματος μεγαλύτερο του 30 .Είναι ικανή να εμφανιστεί και μετά από εξαντλητική δίαιτα , ή δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη  ,ή σε καταστάσεις νηστείας ή και ασιτίας ή και υπερβολική χρήση φρουκτόζης ή αναψυκτικών  . Τα άτομα με ήδη εγκατεστημένη  ουρική αρθρίτιδα δε επιτρέπεται να χάσουν απότομα βάρος γιατί κάτι τέτοιο μπορεί  να προδιαθέσει για νέο επεισόδιο φλεγμονής ,αλλά ταυτόχρονα δε μπορεί  να χρησιμοποιήσει σαν επιχείρημα για τη μη απώλεια του περιττού βάρους  

Η υπερβολική κατανάλωση -κατάχρηση αλκοόλ . Αυξάνει άμεσα τα επίπεδα του ουρικού οξέος 

Ασθένειες . Όπως ο διαβήτης(αυξημένο σάκχαρο) , οι υπερλιπιδαιμιες  (υψηλή χοληστερόλη , LDL και τριγλυκερίδια) , υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση)

Φάρμακα . ιδιαίτερα τα διουρητικά .

Κληρονομικοί παράγοντες -  λάθη ,απουσία ένζυμων . Πιθανόν και άλλα μελή της οικογένειας να εμφανίζουν ουρική αρθρίτιδα ή απουσία ορισμένων ένζυμων που μεταβολίζουν το ουρικό οξύ στον οργανισμό  .

Νόσοι των νεφρών. Σε συνδυασμό με αυξημένη  πίεση και διαβήτη αλλά και ανεξάρτητα .

Τραυματισμοί αρθρώσεων . Προσφέρουν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της νόσου

Χαρακτηριστικά επεισοδίων ουρικής αρθρίτιδας

 Ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας χαρακτηρίζεται από οξύ έντονο πόνο στην άρθρωση  κυρίως του δεξιού μεγάλου δάκτυλου  και συνδυάζεται με υψηλή θερμοκρασία ,πρήξιμο ,περιβλήματα κινητικότητας  στην άρθρωση . φυσικά δεν πλήττει αποκλειστικά το μεγάλη δάκτυλε αλλά και άλλα σημεία του σώματος  όπως  αστράγαλο ,αχίλλειο τένοντα ,φτέρνα ,μετατάρσια , τένοντες του καρπού και δάκτυλα χεριού , αγκώνας .Αν το άτομο δεν λάβει  φαρμακευτική αγωγή η αρθρίτιδα είναι ικανή να επεκταθεί και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος ή και να πλήξει ταυτόχρονα αυτές.

Η νόσος εμφανίζεται ως οξεία προσβολή κυρίως τις βραδινές ώρες και εκδηλώνεται σαν οξεία μονοαρθρίτιδα Η οξεία μονοαρθρίτιδα προσβάλλει κυρίως την 1η μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση (ΜΤΦ). Εντός λίγων ωρών, αναπτύσσεται έντονος πόνος και οίδημα στην προσβεβλημένη άρθρωση. Το δέρμα γύρω από την άρθρωση είναι ερυθρό, γυαλιστερό και ευαίσθητο. Εμφανίζεται, όπως αναφέρθηκε, τις βραδυνές ώρες και συνήθως μετά από κάποιο "βαρύ" δείπνο ή μετά από λήψη οινοπνεύματος. . Διαρκεί συνήθως 3-10 ημέρες και υποχωρεί αυτόματα αφήνοντας σας για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς ενοχλήματα μέχρι να επαναληφθεί εκ νέου. Οι προσβολές αυξάνουν σε συχνότητα οδηγώντας σε χρόνια ουρική αρθρίτιδα που ονομάζεται και τοφώδης αρθρίτιδα. Εμφανίζεται συνήθως 10 χρόνια μετά την έναρξη της νόσου. Οφείλεται στην εναπόθεση τόφων αλάτων ουρικού οξέος που εντοπίζονται σε θυλάκους αρθρώσεων, το υποχόνδριο οστούν, τους τένοντες και τον υποδόριο ιστό.

Τι μπορεί  να πυροδοτήσει μια κρίση αρθρίτιδας

Ø  Η τακτική, υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, και ιδίως μπύρας ή ευκαιριακή υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματοςØ   Διατροφή πλούσια σε πουρίνες που αποτελούν συστατικό του κόκκινου κρέατος, των σπλάχνων των ζώων, τα οστρακοειδή

Ø   Υποθερμιδικές  δίαιτες με υπερβολική ποσότητα πρωτεϊνών 

Ø 
Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη , μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών , οι τροφών που περιέχουν άμυλο από καλαμπόκι (
high fructose  corn syrup)

Ø  Κατά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής

Ø  Σε περίπτωση ασθένειας ,χειρουργικής επέμβασης ,είτε από παραμονή ,κατάκλιση στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα

Ø  Ύστερα από ακτινοθεραπεία 

Ø  Αλλά και τυχαία χωρίς καμία από τις παραπάνω αιτίες  

Φαρμακευτική αγωγή

Σκοπεύει στην απαλοιφή του πόνου και στη μείωση του οιδήματος και κατά συνέπεια στην εξασθένιση των συμπτωμάτων σε περιπτώσεις κρίσεων ,καθώς και σε φάρμακα που σκοπό έχουν να μειώσουν τη τιμή του ουρικού οξέος με σκοπό να αποτρέψουν μελλοντικά επεισόδια  κρίσεων .

Πως μπορούμε να μετριάσουμε το πόνο  κατά τη διάρκεια των επεισοδίων

Προσαρμογή στο διαιτολόγιο : α) καλή ενυδάτωση  2-3 λίτρα νερά β) παροδικός αποκλεισμούς τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες αποφυγή αλκοόλ . Επαρκής λήψη υδατανθράκων ( ψωμά ,δημητριακή ,ριζά ,ζυμαρικό ,λαχανικά ,φρούτα)

Ξεκούραση :Ανάπαυση  άρθρωσης (περιορισμός βάδισης ) κρύα επιθέματα  για 20 -30 λεπτά . Τα παπούτσια θα πρέπει να έχουν σκληρούς πάτους ώστε να προστατευτεί η 1η μεταταρσιοφαλαγγικη άρθρωση του μεγάλου δακτύλου από επώδυνες κινήσεις  Ξεκούραση τουλάχιστον για 1 ημέρα ή μέχρι να μετριαστεί ο πόνος , ημπόρει να χρειαστεί ανύψωση της άρθρωσης

Λήψη φαρμάκων : Απαιτείται πλήρης προσάρμοση άσο αναφορά τη λήψη των φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού .Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης μιας που μπορεί να μεταβάλει τη τιμή του ουρικού οξέος και να κάνει πιο επώδυνα τα συμπτώματα .

Υπάρχει τρόπος να περιοριστούν οι κρίσεις της ουρικής αρθρίτιδας ;

  Ουσιαστικά υπάρχει , ο κάθε ασθενής θα πρέπει να λάβει υπόψη του τι του προκαλεί την έξαρση των συμπτώματα , αυτό μπορεί να έχει να κάνει με λάθος συμπεριφορά  σε σχέση με τη τροφή (πολυφαγία, αφυδάτωση ,λάθος κατανάλωση τροφίμων) ,όσο αναφορά τη λήψη αλκοόλ , αν κούραζει πολύ τις αρθρώσεις του και αν λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή ή τη παραλείπει .

Υπάρχει διατροφή για την ουρική αρθρίτιδα ;

Η διατροφή για την ουρική αρθρίτιδα δε μπορεί να γιατρέψει την ασθένεια και να αποτρέψει ολοκληρωτικά τα συμπτώματα της νόσου  ,μπορεί όμως να μετριάσει τη συχνότητα εμφάνισης της .

Η έναρξη της ουρικής αρθρίτιδας σχετίζεται με το υπερβάλλον βάρος ,έτσι σκοπός του κάθε ασθενούς είναι να διατηρεί το βάρος του όσο το δυνατόν προς το φυσιολογικό βάρος που ορίζεται με βάση τον δείκτη μάζας σώματος, με απλά λόγια απώλεια βάρους για κάθε υπέρβαρο ή παχύσαρκο ασθενή  .

Η αποφυγή τροφίμων πλούσια σε πουρίνη συνίσταται μιας που μια διατροφή πλούσια σε πουρίνες μπορεί να αυξήσει το ποσό του ουρικού οξέος στον οργανισμό .Οι πουρίνες μεταβολίζονται προς ουρικό οξύ .Δυστυχώς ακόμα και απόλυτη αποχή από τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες δεν αποτρέπει την ουρικοί αρθρίτιδα .
Είναι επίσης σκόπιμο να μειωθεί η ποσότητα της φρουκτόζης στη διατροφή σας, ένα συστατικό που βρίσκεται στο ζαχαρούχων αναψυκτικών και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα βαριά σε φρουκτόζη, επίσης, συχνά αναφέρονται για το ρόλο τους συμβάλλοντας στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Αποφυγή αλκοόλ –μπαχαρικών   και η καλή ενυδάτωση.

Η διατροφή για την ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να αποσκοπεί σε :

Γενικές συστάσεις

 • Μείωση σωματικού βάρους, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
 • Ισορροπημένη διατροφή, επαρκής σε θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά.
 • Κατανάλωση τροφίμων με μειωμένη περιεκτικότητα σε πουρίνες.
 • Αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων και μείωση της κατανάλωσης λίπους.
 • Μικρά και συχνά γεύματα.
 • Αυξημένη κατανάλωση νερού και γενικότερα υγρών αφεψημάτων
 • Περιορισμό των αλκοολούχων ποτών.

Τη βάση της διατροφής θα πρέπει να αποτελούν :

 • Γαλακτοκομικά προϊόντας χαμηλά σε λιπαρά
 • Φρέσκα ωμα  φρούτα
 • Φρέσκα ωμα λαχανικά
 • Ξηροί καρποί
 • Δημητριακά
 • Μικρή ποσότητα 90 -120 λευκού κρέατος ή ψαριού ή και οσπρίων
 • Ελαιόλαδο  

Περιεκτικότητα τροφών σε πουρίνες

Τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες ( Να αποφευγονται  !)

 • Γάλα σόγιας.
 • Εντόσθια.
 • Θαλασσινά ( χταπόδι, αυγά ψαριών, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, μύδια, χτένια, πέστροφα, γαύρος, τόννος).
 • Κιμάς κρέατος.
 • Χήνα, πάπια.
 • Ζωμοί κρεάτων, πουλερικών, ψαριών και εκχυλίσματα αυτών ( σάλτσες, κύβοι).
 • Σούπες κονσομέ.
 • Μαγιά.
 • Τα αμύγδαλα
 • Ντομάτα , σέλινο ,

Τρόφιμα μέτριας περιεκτικότητα σε πουρίνες (1-2  μερίδες το πολύ την εβδομάδα  )

 • Κρέας , πουλερικά, άπαχα ψάρια, οστρακοειδή.
 • Φασόλια, φακές, αρακάς, σπανάκι, μανιτάρια, σπαράγγια.
 • Επιτρέπεται η κατανάλωση 60-90gr κρέατος – ψαριού ή ½ ή 1 φλιτζάνι λαχανικών και όσπριων την ημέρα, ανάλογα με την περίπτωση.

Τρόφιμα μειωμένης περιεκτικότητα σε πουρίνες ( Μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά )

 • Άσπρο ψωμί, δημητριακά, και τα προϊόντα τους ( κέικ, μπισκότα).
 • Μακαρόνια, ρύζι.
 • Γάλα, γιαούρτι, τυρί.
 • Αυγά.
 • Φρούτα.
 • Λαχανικά ( εκτός από αυτά της κατηγορίας 2).
 • Έλαια, βούτυρο, μαργαρίνη, ελιές, λίπη ( εκτός από αυτά που απαγορεύονται).
 • Καφές, αναψυκτικά, τσάι, κακάο.
 • Σοκολάτα, ζάχαρη, γλυκά, μέλι.
 • Αλάτι, ξύδι, πίκλες.
 • Φυστίκια, ποπ κόρν.

Υποκαταστατα κρεατος για τις ημερες της κρισης

Υποκατάστατα κρέατος

Ø  Ρύζι και όσπρια  πχ: φακές με ρύζι

Ø  Ρύζι καλαμπόκι και σουσάμι

Ø  Ρύζι και γάλα ψωμί  και φασόλια

Ø  Καλαμπόκι και φασόλια.

Ø  Φιστίκια φρέσκα και γάλαΙδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε φρούτα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης .

Τα φρούτα αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και η ημερησία ποσότητα τους να μην ξεπερνά την 1  με 2 κούπες την ημέρα (περιορίζουμε τη κατανάλωση δεν αποφεύγουμε !) 

• Κεράσια
• Σταφύλια• Ροδάκινα • Αχλάδια
• Δαμάσκηνα  Μήλα
Μουμτζής Αλέξανδρος
Ιατρός ενδοκρινολόγος ειδικός εφαρμογών διαιτητικής
Share this article :

Δημοφιλή Άρθρα

Η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των εξωτερικών συνδέσεων ,είτε των διαφημισεων που περιέχει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. diabetesgr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger