Google Παγκρεατικά πεπτίδια και ο ρολος τους στην έκκριση της ινσουλίνης (μέρος 8) | diabetesgr
Home » , » Παγκρεατικά πεπτίδια και ο ρολος τους στην έκκριση της ινσουλίνης (μέρος 8)

Παγκρεατικά πεπτίδια και ο ρολος τους στην έκκριση της ινσουλίνης (μέρος 8)

Written By Alexandros Moumtzis on Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 | 8:52 π.μ.


Αμυλοειδές πολυπεπτίδιο των νησιδίων (Αμυλίνη)

Το πρόδρομο μόριο της αμυλίνης αποτελείται από 87 αμινοξέα  το οποίο με τα από ενδοκυττάρια διαδικασία καταλήγει στο μόριο της αμυλίνης που  αποτελείται από 37 αμινοξέα.

Η επεξεργασία του μορίου της αμυλίνης συμβαίνει ταυτόχρονα με τη διαδικασία μετατροπής της πρε προ ινσουλίνης.  Ινσουλίνη και αμυλίνη εκκρίνονται ταυτόχρονα από τα β –κύτταρα  αλλά όχι ισόποσα .

Κατά τη διαδικασία παράγωγης της ένα τμήμα του μορίου της δεν πακετάρετε σε εκκριτικά κοκκία αλλά πολυμερίζεται σχηματίζοντας αδιάλυτα ινίδια  αμυλοιειδούς (Amyloid) ,θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αμυλίνη είναι διαλυτή .

Το αμυλοειδές  εναπόθετε μεταξύ των  β κύτταρων  και στα τριχοειδή αγγεία  προκαλώντας ταυτόχρονα διαταραχή στην έκκριση της ινσουλίνης αλλά και καταστροφή στο ίδιο το κύτταρο .

Διαβητικοί ασθενείς τύπου 2 που χρειάστηκε να λάβουν τελικά  ινσουλίνη παρουσίασαν μεγαλύτερη εναπόθεση αμυλοειδούς σε σχέση με άλλους ασθενείς που ήταν ικανοί να παραμείνουν σε θεραπεία με αντιδιαβητικά δισκία    Δεν είναι απόλυτα σαφές τι προκαλεί την εναπόθεση του αμυλοειδούς ,πιστεύεται ότι κάτι  τέτοιο είναι αποτέλεσμα της αυξημένης παράγωγης ινσουλίνης εξαιτίας αυξημένης περιφερικής αντίστασης οφειλόμενης σε παρουσία αντισωμάτων στους υποδοχής της γλυκόζης  . Η εναπόθεση του αμυλοειδούς παρατηρείται σε ανθρώπου ,μακάκους και γάτες αλλά όχι στα τρωκτικά.Γλυκαγόνη

Όπως ήδη αναφέραμε  η γλυκαγόνη παράγεται από τα α κύτταρα των νησιδίων. Πρόκειται για ένα πεπτίδιο αποτελούμενο από 29 αμινοξέα . Η πρόδρομη ουσία της γλυκαγόνης ονομάζεται προ γλυκαγόνη η οποία εκτός από το πάγκρεας συναντιέται και στο γαστρεντερικό η οποία συνθέτει το GLP-1 καθώς και μια άλλη ινγκρετίνη που ονομάζεται GLP-2 η οποία βοήθα στην ανάπτυξη του γαστρεντερικού βλεννογόνου .

Η έκκριση της γλυκαγόνης ρυθμίζεται από τη παρουσία θρεπτικών ουσιών , από εκκρίσεις άλλων ορμονών των νησιδίων(ινσουλίνη –σωματοστατίνη ) και του γαστρεντερικού  από το αυτόνομο νευρικό σύστημα (υπογλυκαιμία ) καθώς  και από το συμπαθητικό .

Η γλυκαγόνη είναι ικανή να ισχυροποιήσει  το ερέθισμα έκκρισης ινσουλίνης  .

Η δράση αυτή επιτυγχάνεται με τη διέγερση του συστήματος αδενυλκυκλάσης cAMP , που στη συνέχεια θα ενεργοποιήσει τη πρωτεϊνική κινάση  με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση ενδοκυττάριας συγκέντρωσης ιόντων ασβεστίου Ca 2+.Σωματοστατίνη

Η σωματοστατίνη παράγεται  και από τα δ κύτταρα ,αλλά ανευρίσκεται και σε άλλους ιστούς όπως το ΚΝΣ ,το γαστρεντερικό σύστημα  (D cells).  Το πρόδρομο Μάριο της σωματοτοστατίνης είναι η προπροσωματοστατινη. Τα διάφοροι  τύποι σωματοστατίνης που παρατηρούνται σε διάφορους ιστούς τους σώματος είναι αποτέλεσμα του τρόπου διάσπασης του πρόδρομου μορίου της  πχ: SST -14 (14 αμινοξέα – νησίδια και νεφροί ) ,ενώ ο τύπος SST-28 (28 αμινοξέα –γαστρεντερικό ) .

Η σωματοστατίνη θεωρείται η ειρηνοποιός ορμόνη (peacemaker hormone) του ανθρωπίνου σώματος μιας που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ανασταλτική δράση δε μια πληθώρα κυττάρων .

H σωματοστατίνη λειτουργώντας παρακρινικά μπορεί να αναστείλει την έκκριση τόσο της   ινσουλίνη   αλλά και της γλυκαγόνης. Σε αντίθεση με τη γλυκαγόνη η σωματοστατίνη είναι ικανή να προκαλέσει αναστολή στη δράση της πρωτεΐνης G με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται αύξηση της συγκέντρωσης  αδενυλκυκλάσης cAMP .Παγκρεατικό πολυπεπτίδιο ,-παγκρεαστατίνη – πεπτίδιο – C

Το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο (ΡΡΤ ) παράγεται από τα F κύτταρα των νησιδίων και αποτελείται από 36 αμινοξέα ο ρόλος του δεν έχει γίνει ακόμα απόλυτα κατανοητώς αλλά θεωρείται ότι δεν επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης αλλά και της γλυκαγόνης . Η έκκρισης του καθορίζεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα ,αυξάνει σε περίπτωση λήψης τροφής και υπογλυκαιμίας

 Η παγκρεαστατίνη πρόκειται για ένα άλλο πεπτίδιο αποτελούμενο από 49 αμινοξέα που εκκρίνεται από τα β ,α και τα δ κύτταρο του παγκρέατος . Η  παγκρεαστατίνη ανευρέθηκε και στο νευρικό ιστό ,πρόδρομο μόριο της αποτελεί η χρωματογρανίνη Α .Όπως και στη περίπτωση του (ΡΡΤ ) ο ακριβής ρόλος της παγκρεαστατίνης δεν είναι απόλυτα κατανοητός ,θεωρείται από ότι αναστέλλει την έκκριση ινσουλίνης ως απάντηση σε ερέθισμα που έχει προκληθεί από γλυκόζη ή άλλα συστατικά της τροφής .

Το πεπτίδιο c όπως προαναφέραμε παράγεται σε ισομοριακή ποσότητα με την ινσουλίνη . Ο βιολογικός του ρόλος δεν είναι απόλυτα κατανοητός αλλά πιθανολογείται ότι αναστέλλει την έκκριση τόσο της γλυκόζης όσο και της γλυκαγόνης .

Η γρελίνη αποτελείται από 23 αμινοξέα πρώτο-ανακαλύφθηκε στο γαστρεντερικό σύστημα   αλλά έχει γίνει πλέον γνωστό ότι παράγεται και από τα Ε κύτταρα των νησιδίων . Πιστεύεται ότι παίζει ανασταλτικό ρολό στην έκκριση της ινσουλίνης .
Share this article :

Δημοφιλή Άρθρα

Η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των εξωτερικών συνδέσεων ,είτε των διαφημισεων που περιέχει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. diabetesgr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger